appelcake-zonder-suiker

Recept: Appelcake zonder suiker

Vandaag had ik zin in iets met appel. Voor een appeltaart had ik niet echt veel tijd, maar na een zoektocht in de keuken heb ik besloten om een appelcake te maken. Deze cake is echt zo gemaakt. Ik heb er wel voor gekozen om dit recept gezond te houden door er geen suiker aan toe te voegen en de bloem te vervangen door speltmeel. Om de cake nog gezonder te maken, kun je kiezen voor kokosolie in plaats van zonnebloemolie. In dit recept: appelcake zonder suiker, leg ik heel graag alle stappen uit.

Ingrediënten recept: appelcake zonder suiker

Hieronder staan de ingrediënten die je nodig hebt.

 • 150 gram speltmeel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 2 theelepels kaneelpoeder
 • 1 snufje zout
 • 3 eetlepels honing
 • 2 eieren
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 2 appels
 • 100 gram krenten of rozijnen

Bereiding

Snijd de appels in kleine blokjes en meng dat met de rozijnen. De rozijnen kan je van te voren laten wellen. Dat is niet altijd nodig, maar ze worden er wel sappiger door en dat is lekker voor in de cake.

Als je de rozijnen gaat wellen moet je water net laten koken en het hete water bij de rozijnen toevoegen in een kom. Laat het dan even vijf minuten staan en lek het water er dan uit.

Voor de cake mix je de speltmeel, bakpoeder, kaneelpoeder en het zout door elkaar. Als je dat gedaan hebt voeg je de natte ingrediënten aan de mix toe. Eerst voeg je de eieren er doorheen, dan de honing en de olie. Vervolgens voeg je de blokjes appel en rozijnen door het mengsel. Mix dit goed door elkaar.

Doe het mengsel in een rechthoekige cakevorm en doe de vorm in een voorverwarmde oven op 200 graden en laat het 35 minuten staan. Zorg er wel voor dat de cakevorm ingesmeerd is met olie of boter. Doordat de cake honing bevat, krijgt de cake heel snel een kleurtje. Als je merkt dat de kleur sneller goudbruin wordt dan dat het van binnen bakt, doe er dan een folielaag overheen. De cake zal van binnen verder bakken, maar de buitenkant zal niet donkerder worden.

Wanneer je een sateprikker in de cake doet en er komt geen beslag meer op de prikker, mag de cake uit de oven. Laat het dan even afkoelen en snijd de cake in plakken. Het recept appelcake zonder suiker werkt ook met andere cakes met andere soorten fruit.

Heel simpel en lekker, veel plezier bij het maken en eet smakelijk! Ben je op zoek naar variatie? Dan heb ik ook de carrot cake die suikervrij is.

Op zoek naar de perfecte cakevorm?

 

11 Comments

 1. Dit recept ziet er heerlijk uit!

  Ik vroeg me alleen af waarom er 100 ml zonnebloem olie in moet! Lijkt mij zoveel en zo vet hihi! Zijn er ook andere variaties mogelijk ipv die zonnelboemolie?

  Hoor graag je reactie hierop! Want sta eigenlijk te popelen om hem uit te proberen!

   
  • Hey Kim, Sorry voor de iets wat late reactie. Maar je zou het eventueel kunnen vervangen door olijfolie. Dat is ook wat gezonder. Olie maakt de cake wat smeuïger en daarom gebruik ik het wel. Ik ben benieuwd naar het resultaat! Hou je cake wel elke keer in de gaten als die in de oven zit, want ik merk dat de baktijd echt per oven verschilt! Succes! Xx

    
 2. Hallo! Ik heb gisteren deze cake gemaakt. ..heeeerlijk! Ik vroeg me af hoeveel calorieën deze cake heeft? Enig idee? ? Liefs van Marina

   
  • Hey Marina, leuk dat je de cake gemaakt hebt! Ik weet niet hoeveel een cake bevat, ik zal het zo even voor je uitrekenen. Dan hoor je zo snel mogelijk van me! X

    
 3. Heerlijke cake
  Zelfs de kleinkinderen zijn er dol op. Alleen doe ik er 3 appels in heerlijk.

   
 4. Kan ik dit recept ook in kleine papieren vormpjes bakken?

   
 5. Hallo,

  Wat een heerlijk recept lijkt me dit.
  Vraagje, wat voor bakpoeder gebruikt u?
  Ik heb baking soda in huis, kan dat ook?

   
  • Hi, ik gebruik de bakpoeder van de Dirk. Je kan alle soorten bakpoeder gebruiken hoor. Ik hoor graag van je als je het getest hebt!

   Groetjes! 🙂

    
 6. Hallo, zonnebloemolie is niet geschikt om te verhitten, olijfolie ook niet echt. Ghee en rauwe kokosolie is daaraantegen wel geschikt en veilig om te bakken in recepten vanwege de temperatuur die verhit kan worden tot 200 a 250 graden (Ghee). Kokosolie niet uit de supermarkten maar uit de natuurwinkels/reformzaken. Tiana kokosvet bijv. Zonnebloemolie gebruik ik NOOIT ivm vele schadelijke effecten

   

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*