Superfoods die helpen om af te vallen?!

Een van de meest aandachttrekkende titels van artikelen, zijn titels met de boodschap dat er met een aantal producten af te vallen valt. Naast het feit dat het heel veel bezoekers naar je site trekt, geloof ik ook dat het vaak goedbedoelde artikelen zijn om mensen te inspireren om te beginnen met afvallen of om verder te gaan met afvallen.

Ikzelf ben vier jaar geleden op mijn zwaarst geweest, ik woog toen bijna 80 kilo. Van de schrik, heb ik gelijk besloten om af te vallen. Binnen een jaar verloor ik 17 kilo. Ondertussen ben ik alweer drie of vier kilo zwaarder. Het frustrerende hiervan is dat ik me gedwongen voel om alsmaar te letten op wat ik eet. Soms geef ik het ook gewoon even op en eet ik alles wat ik zelf wil. Een jojo effect wil ik het nooit noemen, maar eigenlijk is dat het wel.

Artikelen waarin staan dat bepaalde voedingsmiddelen helpen bij het afvallen geven veel mensen hoop. Dat soort artikelen hebben mij ook heel vaak hoop gegeven. Ik hoopte dan dat het antwoord op een blijvend goed en gezond gewicht misschien in dat ene artikeltje zou staan. Maar niets is minder waar en alles wat ik las, had ik eerder gelezen maar in een iets andere context, op een iets andere site en op een ander tijdstip.

Neem het chia-zaad bijvoorbeeld, dat zaadje wordt geprezen en is klaarblijkelijk een van de superfoods. Men beweert dat door een eetlepel toe te voegen aan je maaltijd, je daar super gezond van wordt en dat het ook nog eens helpt bij het afvallen. Verder wordt er op veel sites/blogs geen aandacht besteed aan de mogelijke negatieve kanten. In dit geval is het dat chia-zaad bloedverdunnend werkt, heel veel vocht van je lichaam opneemt en dat sommigen last kunnen krijgen van buikpijn, diarree en misselijkheid.

 

pure-chocolade

Bron afbeelding pure chocola: www.gezondheidenco.nl

Pure chocola is ook zo een product dat wordt geprezen. Uit een onderzoek is gebleken dat chocola goed is voor je gezondheid, natuurlijk was dat onderzoek gefinancierd door chocoladefabrikanten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het gezond is om elke dag een stukje pure chocola te eten. Maar wat er gebeurt, is dat sommigen een halve reep opeten en het dan goedpraten met de smoes dat het gezond is.

Ik zeg dus niet dat die superfoods niet gezond zijn, maar we kunnen wel overdrijven. En eerlijk is eerlijk, er is wel een super goede marketingstrategie gebruikt om op deze manier die superfoods aandacht te geven. Wat mij irriteert, en dat is ook de reden waarom ik dit artikel heb geschreven, is dat in artikelen alleen wordt aangegeven welke superfoods je moet toevoegen aan je dieet om zoveel mogelijk af te vallen. Informatie over hoe je jouw voedselgebruik bijvoorbeeld kan reduceren of kan vervangen is niet te vinden.

En als we heel eerlijk zijn, weten we precies wat we moeten doen om af te vallen. Ik bijvoorbeeld, heb ruim tien boeken gelezen over afvallen en het menselijk lichaam, daarnaast heb ik allemaal kookboeken met gezonde maaltijden waar ik inspiratie uit zou kunnen halen. Alles in een keer verbieden is moeilijk en daarom is het goed om stapsgewijs af te bouwen met ongezond eten en meer te richten op gezonde maaltijden.

Een van de dingen die ik tegenwoordig probeer af te leren, is het kijken naar lijstjes waarin voedingsmiddelen staan die zouden helpen bij het afvallen. Ik vraag mezelf ook af, als ik iets voor me heb staan dat veel calorieën bevat, of het echt waard is om het te eten. Als dat wel zo is, sport ik gewoon de volgende keer iets langer zodat alles weer in balans is, want uiteindelijk zijn we allemaal mensen, die soms ook wat ongezonds willen en mogen eten.

20140830_193416

Het is dus wel belangrijk om bewuste keuzes te maken. Neem je bijvoorbeeld een colaatje of neem je een glas water, of neem je een snee wit brood of een snee bruin. Haal je een kapsalon of haal je een gezonde wokmaaltijd met veel groenten en stukjes kip. Ik ben meer voor artikelen waarin de ongezonde maaltijden worden vervangen door gezonde maaltijden. Zodat de lezer daar ook weer inspiratie uit kan halen. Dus vanaf nu, hebben we ook de gezonde maaltijd op Lovelyfoodies.com om mensen te inspireren om op een gezonde manier ook heerlijk te kunnen eten!

Of dit wel het antwoord is om af te vallen?.. Nee dat is het zeker niet. Het is wel een stap naar de goede richting om bewust te worden van wat je eet en hoe je door simpele veranderingen toch heel gezond en lekker kan eten zonder dat je elke keer afhankelijk bent van een lijstje met superfoods.

-Xx N-

 

 

 

 

2 Comments

  1. Mooi artikel !! X

     

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*